Kun lentäminen pelottaa

Kerron nyt yhden suurimmista syistä sille, miksi en ole matkustellut suuremmin ulkomailla. Mie pelkään lentämistä, oikeastaan matkustan mieluummin vaikka autossa päiväkausia kuin menen lentäen. Hullua, vai mitä?

Okei, aloin pelätä lentämistä vasta Lontoossa käynnin jälkeen. Syyt ovat itsellekin vähän hämärän peitossa, lentomme sujui hyvin pientä Pietarin hengitystuen virran pätkimistä lukuun ottamatta, ja lentokoneen henkilökunta oli ystävällistä. Kentällä siirtyminenkin oli suht vaivatonta siihen nähden, mitä etukäteen mietin. Mutta ne nousut ja laskut! Varsinkin nousussa tuntui molempiin suuntiin, että eihän tämä metallipurkki voi millään nousta taivaalle, saati pysyä siellä. Niin se vaan kuitenkin teki. Ilmakuoppia oli muiden kertoman mukaan ihmeellisen vähän. Silti jokainen niistä sai miut itkun partaalle ja vieläkin vähän säälittää avustajani ja Pietari, joiden käsiä puristelin kaikin voimin.

Reissun jälkeen olen lukenut lentämisestä ja lento-onnettomuuksista ihan faktatietoa. Herranjestas, lainasin kirjastosta jopa Paula Kinnusen Lentopelko hallintaan-opuksen, jonka olen lukenut kannesta kanteen. Epäilen miun tapauksessa suurimmaksi tekijäksi pelolleni paniikkihäiriö-taustaani. Vaikka kuinka järjellä tiedostan todennäköisemmin kuolevani matkalla lentokentälle kuin lentokoneessa, paniikkihäiriöni kuiskii korvaani, että sellaisen purkin ei vain kuulu olla taivaalla. Jossain luki, että joka kerta matkustaessa autolla pitäisi sulkea silmät (kun et aja itse, heh), ja ajatella istuvansa lentokoneessa. Kun tätä toistaisi tarpeeksi usein ja vihdoin lähtisi matkalle, niin koneessa voisi ummistaa silmänsä ja miettiä matkaavansa nyt autolla. Voisi varmaan koittaa, mutta kuka raahaisi huutavan Maijun lentokoneeseen? Ja vielä jaksaisi kuunnella sitä huutoa seuraavat tunnit…

Toisaalta olen myös päättänyt olla armollinen itselleni. Kaikki meistä pelkäävät jotain. Ehkä miun yksi suurimmista on se lentäminen? Matkustaminen onnistuu nykyaikana kuitenkin myös laivalla ja junalla helposti. Toki aikaa se vie enemmän. Autossa olemista jännitän myös, mutta miun päättömällä logiikalla autossa on pakko välillä istua, lentokone on valinta. Pelkäänhän mie hissejäkin ja silti asun hissitalossa.

Pelkääkö Teistä lukijoista joku lentämistä? Tai onko joku Teistä selättänyt lentopelon, ja jos, niin miten? Kaikenlaiset kommentit ja vinkit on tervetulleita! Ehkä minäkin vielä joskus…

Lentokoneen siivin

Lentokoneen siivin

 

2 thoughts on “Kun lentäminen pelottaa

  1. Katselin Foxilta kaikki Lentoturman tutkinta-ohjelmat. Sen jälkeen jos joutuisin lentokoneeseen, voisi kyllä pelottaa kun tietää mikä kaikki voi mennä pieleen ja mitä silloin yleensä tapahtuu. :O

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.