Henkilökohtainen apu

Monesti olen pyöritellyt tätä aihetta mielessäni, ja nyt oli sellainen hetki, että tämä teksti on vain pakko kirjoittaa. Aihe liittyy olennaisesti jokapäiväiseen elämääni, nimittäin henkilökohtaiseen apuun.

Mitä on henkilökohtainen apu?

Henkilökohtainen apu on

  1. Välttämätöntä toisen ihmisen antamaa apua niissä tavanomaiseen elämään liittyvissä toimissa, jotka henkilö tekisi itse, mutta vamman tai sairauden vuoksi hän ei selviä niistä itse.

  2. Itsenäisen elämän mahdollistaja vaikeavammaiselle henkilölle.

  3. Vammaispalvelulain mukainen palvelu, johon palvelun myöntämiskriteerit täyttävällä vaikeavammaisella henkilöllä on subjektiivinen oikeus

Miten se näkyy juuri miun elämässäni?

Avustajani on mukana missä sitten ikinä liikunkin. Kotona, ulkona, kaupassa, matkoilla… jopa lääkärikäynneillä. Toimin itse työnantajana ja sen myötä vaikutat siihen, kuka, missä, miten ja milloin työtä tehdään. Jos haluan vaikkapa laittaa ruokaa, käymme kaupassa ja teemme ruuan, itse osallistun siihen mitä pystyn tekemään. Matkoilla ja varsinkin yön yli kestävillä avustajan merkitys korostuu, koska aina voi tulla kommelluksia tai aikataulumuutoksia. Olen äärettömän onnekkaassa asemassa, olen saanut pitää ympärilläni ihmisiä joiden apuun voin luottaa. Henkilökohtainen avustajani näkee kuitenkin miut niin hyvinä kuin huonoina päivinäkin, ja toisinpäin, joten yhteinen henkilökemia on tärkeää. Olen asunut palvelutalossa, mutta vasta henkilökohtaisen avun myötä miulle on avautunut täysin uusi maailma mahdollisuuksineen. Voin mennä ja harrastaa, nähdä tuttuja ja vaikkapa lähteä pitkäänkin reissuun. Päätän itse omasta elämästäni.

Toisaalta vapauden mukana tulee totta kai vastuuta. Uskon kasvaneeni työnantajana jo aika paljon, mutta toki tulee aina uusia tilanteita ja haasteita, joista ainakin tähän asti olen selvinnyt hyvin, välillä ehkä hammasta purren, mutta kuitenkin.

Elämä kyllä kantaa, jos uskaltaa. Kiitos teille, jotka kuljette siinä rinnalla!

"Maailma on tehty meitä varten"

”Maailma on tehty meitä varten”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.