Fysioterapia – miksi se on tärkeää

Okei, tämä aihe voi olla todella tylsä, mutta sitäkin tärkeämpi. Haluan nimittäin kirjoittaa muutaman sanan siitä, mihin viikostani yleensä kahtena päivänä muutama tunti vierähtää. Nimittäin fysioterapiasta.

 

Ensinnäkin, Kela myöntää vaikeavammaisten fysioterapiaa tarkoin määritellyin perustein aina tietyksi ajanjaksoksi kerrallaan. Kuitenkin ennen tuota maagista myönteistä päätöstä esimerkiksi fysioterapiasta, täytyy tehdä kuntoutussuunnitelmat ja ravata lääkärissä, sekä perustella Kelalle mitä hyötyä kuntoutuksesta olisi. Olen joutunut, kuten varmasti moni muukin, kertomaan Kelalle miten pystyn syömään, pääsenkö vessaan ja puenko itse, sekä muita henkilökohtaisia asioita, joita ei välttämättä aina huvittaisi kertoa yhä uudestaan ja uudestaan.

Vammani on pysyvää laatua, mutta teen nämä paperityöt ja hakemukset silti aina vaikka väkisin uudelleen. Miksi? No, fysioterapia on kokonaisvaltaista kehonhuoltoa. Harjoittelen fysioterapiassa käsieni liikkuvuuksia, teen vatsalihasharjoitteita, venyttelen ja kaikki tämä vaikuttaa niinkin isoon asiaan kuin hermokipuihin ja kontraktuuriin eli niveljäykistymiini.

Ilman fysioterapiaa tuskin pystyisin käyttämään käsiäni ja tekemään asioita itsekin, en varmasti enää piirtäisi tai söisi itsenäisesti. Istuminen ilman vartalonhallintaa olisi vaikeata ja kivunhallinta pelkkää lääkkeiden mussutusta. Olen löytänyt todella ammattitaitoisen ihmisen fysioterapeutikseni, joka ymmärtää erityispiirteeni lihassairauden osalta. Vaikka lihassairauttani ei voi kukaan ”parantaa”, niin esimerkiksi fysioterapialla on osaltaan iso vaikutus siihen, miten sen kanssa pärjää.

Sitten on niitäkin ihmisiä, jotka hakevat näitä terapioita eivätkä niitä saa. Se on todella väärin ja suoraan sanottuna ihan paskaa. Mutta toinen puoli asiastakin on nähty, on ihmisiä jotka saavat fysioterapiaa, mutta peruvat sopimansa ajat tai jättävät menemättä. Sekin kostautuu ikävä kyllä itsensä lisäksi myös muille ihmisille, sillä Kela tiukentaa fysioterapian myöntämiskriteereitä joka vuosi, osaksi juuri näiden ihmisten takia.

Tunnen itseni onnekkaaksi, kun saan fysioterapiaa. Se on elinehto sille, että pysyn kunnossa ja liikkeessä. Vaikka toki on huonoja päiviäkin, eikä aina huvittaisi jumppailla.

Kauniit kukat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.